Cosse is zonder twijfel het huis met de langste geschiedenis van de wijde omgeving. De eerste stenen werden gelegd voor het jaar 1000. Het originele huisje staat er nog altijd (liggende foto onder). De huidige woning van de eigenaresse is eraan vastgebouwd en stamt uit de twaalfde eeuw. Oorspronkelijk was het waarschijnlijk een tabaksboerderij. Hier vindt de bekende Gauloise zijn oorsprong.

Het huis staat geschakeld met het vakantiehuis dat zeventig jaar geleden werd gebouwd, in de schaduw van een fraaie lindeboom (foto beneden rechts).

Cosse is daarmee eigenlijk twee huizen: het eeuwenoude huis waar de eigenaresse regelmatig verblijft en het gerieflijke, gemoderniseerde vakantiehuis. De afgelopen jaren is het vakantiehuis intensief gemoderniseerd, maar natuurlijk is de rustieke sfeer bewaard gebleven.

Het oude huis is niet vrij toegankelijk, maar de eigenaresse is er uiteraard trots op en zal u wellicht een rondleiding geven. In het oudste deel zal zij u wijzen op de karakteristieke rechthoekige schietsleuven (foto beneden links), die sinds het jaar 1000 gebruikt werden ter verdediging met pijl en boog. Het oorspronkelijke huis is daarmee ouder dan het kasteel van Richard Leeuwenhart, dat in het nabijgelegen Beynac te vinden is. Twee eeuwen ouder, om precies te zijn... De bewoners van Cosse moeten de intocht van zijn troepen van dichtbij hebben beleefd!